Het lijkt een lekkere dooddoener: ‘Slapen is niets doen’, maar in dit boek legt Aline Kruit uit dat dit een van de beste dingen is die je kunt ‘doen’. Door middel van acceptatie, mindfulness en het creëren van gunstige randvoorwaarden voor een goede nachtrust kun je de stress (en angst) voor het ‘niet kunnen slapen’ verminderen.
‘Leuk’ detail is dat ik dit boek om 4 uur in de ochtend ben gaan lezen, omdat ik dus niet kon slapen 😅
Maar, ik heb nu een aantal handvatten gelezen die ik zeker ga uitproberen om wat langere nachten te kunnen maken.
Fijn boek, je vliegt er doorheen. Thema: vetverbranding. Jarenlang zat vet in het verdomhoekje, maar het is een superbrandstof waar je lichaam lang op kan teren. De Vries laat zien wat overgewicht te maken heeft met stress, sport, voeding en kou.
Prachtig boek over de herkomst van kruiden en specerijen, wetenschappelijk benaderd en prachtig geïllustreerd en ontworpen. Leer meer over combinaties van kruiden, waarom het een wel bij het ander past (of juist niet) en hoe je hier in je eigen keuken mee kunt experimenteren. Ben je op zoek naar een cadeau voor een foodlover? Echt een aanrader!
In dit verhelderende en wetenschappelijk onderbouwd boek behandelen dr. Mariëtte Boon en prof. dr. Liesbeth van Rossum de laatste inzichten op het gebied van lichaamsvet en (over)gewicht. Een echte aanrader om hardnekkige mythes te ontkrachten en gevuld met feiten en fabels over voeding, vetverbranding en verborgen dikmakers.
Super handige boekjes, ik heb een hele rits ervan (allemaal op kleur, want je bent een design neuroot of niet). Er staan zoveel recepten in dat je niet weet waar je moet beginnen… Binnenkort deze eens uitproberen, kijken of er nog een leuke zuurdesem variant in staat, want dat bak ik nu bijna elke week. Leuk om daar een variatie in aan te kunnen brengen met nieuwe recepten.
Ik hou van deze kleurrijke boekenreeks. Dit oranje boekje past goed bij de herfst en is daarbij ook nog eens gevuld met lekkere kruidige recepten. Vooral als de maanden wat kouder worden, vind ik kruidig, warm eten echt heerlijk! Als je bekend bent met Ayurveda, dan zul je niet verbaasd zijn dat mijn constitutie ‘Vata’ is (dit staat voor het hert). Dit type houdt van kruidig en verwarmend eten.
Een super dik boek over intermittent fasting met een volledig 4 weeks progamma om het zelf uit te proberen.
Er staan veel recepten, tips, tools en boodschappenlijstjes in dit boek om het jezelf gemakkelijk te maken.
Zelf doe ik al een tijdje aan intermittent fasting, in de vorm van 16 uur vasten en 8 uur wel eten. Dat betekent voor mij dat ik vanaf een uur of 20:30 uur in de avond niet meer eet, tot een uur of 12 :30 in de middag. Daarna mag ik lekker lunchen! Eind van de middag neem ik vaak een gezond snackje en dan rond 19:00 mijn avondeten.
Een erg leuk inkijkje in het leven van een vrouw die blijkbaar dus rete veel aanleg heeft voor hardlopen en daardoor al talloze marathons (waaronder de 6 Major Marathons) op haar naam heeft geschreven.
Het boek is erg persoonlijk geschreven, je leest wat er ook innerlijk allemaal in Hedwig om gaat. Iets wat veel hardlopers denk ik wel zullen herkennen; je helemaal geweldig voelen bij een run of juist je eigen ergste vijand zijn.
Van Bree heeft door de hele wereld gelopen en laat daarmee zien hoe het eraan toe gaat; in haar koppie én in de verschillende steden waar de runs gehouden worden. Inspirerend voor mij als eeuwige Captain Slow, ook omdat ik de meeste van die marathons waarschijnlijk zelf nooit ga meemaken.
Nog nooit heeft een boek zó vaak tegen me gezegd dat ik mijn mond moet dichthouden!?
Wél met een goede reden overigens; veel sporters en mensen in het algemeen schijnen voornamelijk door hun mond te ademen, terwijl de neusademhaling stukken, natuurlijker, efficiënter is en daarbij ook nog eens beter voor je lijf. Uiteraard direct de proef op de som genomen en begonnen met neusademhaling tijdens het hardlopen. Het is even wennen, maar het voelt goed, dus dat houden we erin. Hopelijk kan ik zo mijn efficiëntie tijdens het hardlopen wat opschroeven!
Dit boek geeft vele tips en ademhalingsoefeningen. Heb je het boek Verademing van Bram Bakker en Koen de Jong al gelezen? Wil je je sportprestaties verbeteren? Dan is dit een mooie aanvulling.
Dat ik niet de snelste en meest soepele runner op aarde ben, dat moge inmiddels bekend zijn. Beetje jammer dat ik daardoor nu wel met een blessure aan de achilles kamp.
Maar wel aan de slag met fysio én op zoek gegaan naar een nieuwe techniek om mijn hardloopskills te verbeteren, en nog belangrijker; blessurevrij te kunnen gaan/blijven lopen.
Bij ChiRunning is het proces van bezig zijn met de techniek erg belangrijk. Je blijft leren, bent steeds bezig met verschillende techniekpunten, je luistert naar je lichaam en kunt daardoor waar nodig bijsturen. In plaats van je spieren hard aan het werk te zetten, pas je je houding aan en laat je de zwaartekracht voor je werken, zodat lopen een stuk minder moeite kost.
Een boek over de ervaringen van Bram Bakker op het gebied van lange duurloop en ultramarathons. Super dynamiek geschreven, wat niet verwonderlijk is als de schrijver zichzelf een ongediagnosticeerde ADHD’er noemt. Bakker is psychiater die al meerdere boeken schreef over onder andere ademhaling, psychologie, runningtherapie en groot voorstander is van hardlopen bij psychische problemen. Even het hoofd helemaal leeg lopen. En blijkbaar heeft Bakker daar zelf hele lange einden voor nodig. Mooie verhalen over de verschillende runs die hij heeft gelopen, en met als klap op de vuurpeil ook nog de nodige boekentips voor als je nog meer over hardlopen wilt lezen. Leest als een trein!
Niet echt een boek waarvan je hoop dit in de praktijk te moeten brengen, maar juist daarom een aanrader voor alle vrouwen en meisjes! Al ben ik met mijn 182cm en mijn resting bitch face niet echt de meest voor de hand liggende prooi voor vage figuren met kwade zin… Toch wel echt een heel fijn boek om gelezen te hebben. Technieken om jezelf zo veilig mogelijk te houden in benarde situaties, en is vluchten geen optie meer, dan wordt ook uit de doeken gedaan hoe je je belager zo goed mogelijk van jetje kunt geven.
Niet echt een boek waarvan je hoop dit in de praktijk te moeten brengen, maar juist daarom een aanrader voor alle vrouwen en meisjes! Al ben ik met mijn 182cm en mijn resting bitch face niet echt de meest voor de hand liggende prooi voor vage figuren met kwade zin… Toch wel echt een heel fijn boek om gelezen te hebben. Technieken om jezelf zo veilig mogelijk te houden in benarde situaties, en is vluchten geen optie meer, dan wordt ook uit de doeken gedaan hoe je je belager zo goed mogelijk van jetje kunt geven.
Wie mij al een tijdje kent zal zich niet verbazen. De Hardloop (en daarvoor Marathon) revolutie is toch wel de gouden plak van mijn boekentips. Beetje sceptisch las ik dit boek een aantal jaar geleden voor het eerst… toen dacht ik: ‘Hmmm… weet niet of ik dat kan..’ Maar na mijn eerste halve marathon en inspiratie van een oud-collega (die hem dus gewoon uitliep in 2019, met een regulier schema) dacht ik: ‘ Yas, dit ga ik ook doen!’
Maar dan niet verder trainen dan 14k… De voorbereiding was in volle gang maar werd helaas gestaakt door de Corona. Maaaaar, wat in het vat zit verzuurd niet, dus ga ik hem alsnog lopen aan de hand van dit boek.
Schitterend boek waarin Twan Huys met zijn ouders, gezin, vrienden en bekenden door Nederland wandelt. De bewandelde paden worden prachtig beschreven, tussen de interviews met zijn gasten door. Daarnaast zijn de routes omschreven, inclusief pleisterplaatsen. Het inspireerde mij bijvoorbeeld ook eens naar Tiengemeten te gaan; geweldige dat met pontje varen, lekker stuk wandelen en prachtige natuur.
Hardlopen wetenschappelijk benaderd. En de schrijfster laat er geen gras over groeien. Talloze onderzoeken worden aangewend om dit boek te vullen met informatie over trainingen, voeding, schoeisel enzovoorts. Ben je een loopgroentje, dan is dit boek een mooie en interessante introductie in deze sport. Ook een aanrader voor mensen die al wat langer lopen trouwens!
In quarantaine, of gewoon geen geld voor dure yogaklasjes? Of gewoon geen zin om dit op een bepaalde tijd te móeten doen? Thuisyoga met the Yoga Deck is dan wel echt een uitkomst. Het enige wat je nodig hebt is een (yoga)matje, lekker zittende kleding en dit deck. Kies of trek blind wat kaarten met oefeningen uit de stapel en gaan met die banaan!
Zelf kan ik af en toe wel lekker vroeg wakker zijn omdat ik lig te piekeren. Of niet in slaap vallen omdat de hersens niet stil staan. Dan is dit een gaaf boek om te lezen; Verkuil doet uit de doeken hoe piekeren waarschijnlijk is ontstaan en waarom mensen daar eigenlijk zo goed in zijn! Ook geeft hij tips om de rollercoaster in je kop een beetje af kunnen remmen.
Hoewel we in coronatijd best wel afhankelijk zijn van de wifi, is het ook wel goed om offline met elkaar in gesprek te gaan. Of in ieder geval dit boek te lezen om daar tips uit te halen voor als je weer vrij rond mag lopen, weer meer zaken kunt doen of weer op versiertocht mag gaan. Leest lekker weg en een prima boek om je meer bewust te worden van je eigen communicatie met anderen (en hoe je deze kunt verbeteren dus!)
Als je, net als ik, af en toe denkt ‘waar gaat het heen met deze wereld?’. Dan is dit een boek voor jou. Sowieso een absolute must read voor iedereen die een goed onderbouwd boek wilt lezen over hoe mensen nu eigenlijk in elkaar steken. De uitzonderingen, die het voor de rest verklooien, komen vaak in beeld op het nieuws, op internet en in de krant. Maar het merendeel van de mensen is goed, heeft een afkeer van oorlog en geweld. Een geruststellende gedachte. Een prachtig boek van Rutger Bregman.
Inmiddels gaat het bij mij best lekker met ‘Weten wat ik wil’, maar ik ken ook mensen die het wat minder makkelijk af gaat momenteel. En voor hen is dit echt een topboekje, ramvol met goede leestips, inspiratie van mensen die ons als ‘zoekende’ voorgingen en verdere tips hoe je erachter kunt komen ‘wat je nu eigenlijk wilt in het leven’. Het leest als een magazine, maar is erg handig als naslagwerk en voor het boekenverlanglijstje.
Toevallig was dit boek al een kolfje naar mijn hand: vroeg opstaan deed ik al. Wel heel gaaf om alle punten op een rijtje te zien, als checklist voor mezelf om vooral mee door te gaan. Lezen, schrijven, stilte, visualisatie, beweging ennnn affirmaties… Hmmm.. die laatste krijg ik altijd nogal een Oprah gevoel van, maar het heeft me wel bewust gemaakt van het feit dat ik best wat vaker naar mijn eigen kwaliteiten mag kijken. Er trots op mag zijn en ze ook mag laten zien.
Ben zelf geen yogi, guru of meditatief persoon maar leek me toch wel erg interessant om hierover te lezen. Zeker omdat ik dit jaar vrijwilligerswerk doe bij Hospice de Liefde , waar liefde, mindfulness en meditatie gebruikt worden om mensen afscheid te laten nemen van hun naasten en van hun eigen aardse bestaan.
Mooi om te lezen hoe Koen eerst struggelt met de stilte, de meditaties e.d. maar later letterlijk en figuurlijk zijn draai vindt tijdens deze retraite.
SUPER boek voor iemand die veel interesses heeft en eigenlijk nog steeds niet weet wat ze qua werk wil doen (ik dus).
Rustig aan ben ik vanaf mei op zoek naar een nieuwe invulling op werkgebied. Momenteel laat ik het nog even op mij af komen en daarbij was het boek van Emilie Wapnick erg welkom! Zij stelt dat er een grote groep mensen is die erg veel interesses hebben en deze ook regelmatig afwisselen; als baan, naast hun baan, of in de vorm van meerdere dienstbetrekkingen (naast of na elkaar). Zij noemt deze groep ’multipotentialites’ en ik ben er vol van overtuigd dat ik er een voorbeeld van ben. Het boek is hierdoor erg herkenbaar en biedt ook eye-openers, tools en tips. Deze ga ik zeker gebruiken bij het vormgeven van mijn huidige en toekomstige (werk)leven!
Geweldig boek over hoe je je ‘wild self’ kunt terugvinden. Ook in deze moderne tijd worden vrouwen (en mannen eigenlijk ook) nog geacht te voldoen aan bepaalde beelden die gedicteerd worden door de maatschappij. Val je daarbuiten, dan ben je raar en heb je schijt en breek je eruit, dan proberen de ‘normalen’ je een schuldgevoel te geven of vinden ze je op zijn minst niet helemaal lekker.
Doyle neemt geen blad voor de mond, wat ik verfrissend vind voor een Amerikaanse schrijfster (een volkje dat ik vaak nogal cheesy, aanstellerig of langdradig vind). Bizarre voorbeelden hoe vrouwen en mannen van jongs af aan in hokjes worden gestopt stapelen zich op, afgewisseld door verhalen over haar nieuwe liefde, haar gezin en geweldige anekdotes.
Ondertitel van dit boek is: ‘Ontsnap uit het mutsenparadijs’. Dit boek is de voorganger van ‘Kluitjesvolk’ en meer een ‘how to’ geschreven specifiek voor vrouwen die naar de top willen. Tips en voorbeelden (en ook blunders) uit het zakenverleden van Zwagerman, hinderlijk maar hilarisch onderbroken door Jan Dijkgraaf.Weer genoten van de ‘in your face’ eerlijkheid van Zwagerman. Vermakelijk, herkenbaar en inspirerend.
Aangezien ik nog weleens onder een steen leef, was dit de eerste keer dat ik bewust iets las van Marianne Zwagerman. En met veel plezier! In Kluitjesvolk heeft zij het over de extreme risicovermijding in Nederland (a.k.a. het rubberentegelparadijs) en hoe je aan deze kluitjesmentaliteit kunt ontsnappen om je leven vrijer, leuker en avontuurlijker te maken.
De schrijfster (in coronatijd veel in de media door haar ‘Dor hout’ opmerking) is hier zelf een mooi voorbeeld van: ze neemt geen blad voor de mond en schrijft geregeld vanaf een zeilschip of een tropisch bountyeiland haar boeken en columns. Geweldig!
Hilarisch boek, waarin de schrijfster op lachwekkende manier haar eigen weg naar ‘vrouw zijn’ omschrijft. Feministische literatuur? Yes! Maar niet op de zure toon die je af en toe voorgeschoteld krijgt van ouderwetse tuinbroektypes. Zelfspot te over én glasharde kritiek op anderen en de maatschappij. Voor sommigen een wat chaotisch boek, dat een tikkel te recht voor z’n raap is, maar ik heb genoten. Aanrader!
Carolina Pruis laat zien in dit boek, aan de hand van eigen ervaringen, tops en flops, hoe je happy wordt in je (nieuwe) baan. Een handzaam en erg prettig leesbaar overzicht, doorspekt met goede raad. Een boek dat ook echt als stappenplan gebruikt kan worden wanneer je op zoek bent naar een baan, de sleur uit je huidige baan wilt halen of het over een hele andere boeg wilt gooien op carrièregebied. Handige samenvattingen, boordevol tips en voorzien van oefeningen om zelf mee aan de slag te gaan. Absolute aanrader!
Ook als je denkt dat je super vooruitstrevend, anti-racistisch, empatisch enzovoorts bent; lees het.
Een confronterend boek, dat vond ik althans, maar juist zeer duidelijk gericht op bewustwording.
Anousha Nzume geeft in haar boek precieze voorbeelden, houdt je letterlijk een spiegel voor en laat je kijken vanuit haar oogpunt. En als je je aangesproken voelt, dan is dat juist hét teken om niet meer weg te kijken, maar door te lezen.
Veel millennials (geboren tussen 1980-2000) kampen met burn-out klachten. Enerzijds onzeker, anderzijds wél super gedreven om hard te werken én gelukkig te willen worden. Dat kan een mens aardig opbreken. ‘Vandaag nog relaxed’ is een bookazine over ontspannen, stress en hoe je het beter kunt aanpakken als je op het punt van doorbranden staat.
Grappig vragenspel met kaartjes…. Zo kun je je gezelschap, partner of vrienden op een speelse manier beter leren kennen. Ook uitdagende vragen en taboes worden niet geschuwd: ‘Wat zou jij laten veranderen bij de plastische chirurg als je de kans kreeg?’. Ook leuk om voor jezelf elke dag een kaartje van te pakken, wanneer je inspiratie nodig hebt bijvoorbeeld.
Naast de Classic variant zijn er nog verschillende andere kaartsets te koop zoals: Zingeving, Love, Go For it!, Memories, Team Spirit, Kids en Private Time.
Een basisinkomen voor iedereen, een kortere werkweek, maar wel een zinvolle baan. Een inspirerend boek, waarvan ik denk dat misschien niet iedereen het eens is met de schrijver. Maar Bregman overweldigt in mijn ogen met een onderhoudend boek, vol duidelijke voorbeelden voor zijn theorie, onderbouwd met talloze bronnen. Houd je van boeken die je aan het denken zetten, dan is dit zeker een aanrader.
Fijn boek over het opzetten van nieuwe of het gebruiken van bestaande communities. Waarom zijn communities belangrijk, hoe zet je ze op en hoe onderhoud je ze? Of je kun je bestaande groepen gebruiken voor de bekendheid van jouw persoon, merk of onderneming. Super interessant voor marketing mensen, voor ondernemers die zichzelf meer willen laten zien en eigenlijk voor iedereen die de dynamiek van communities interessant vindt. Het boek leest lekker weg en is gevuld met voorbeelden uit de praktijk, ervaringen van experts en een stappenplan voor het opzetten van jouw eigen community.
Goed boek om bekend te raken met Instagram. Voor ondernemers, marketing medewerkers die Instagram gaan verkennen en voor nichtjes die graag influencer worden. Een goed begin is het halve werk! Boordevol tips, voorbeelden van goed gelukte Insta accounts en daardoor dus ook nog eens een eye-candy van een boek voor de social media liefhebber.
Zeer uitgebreid boek over social media marketing, social selling en social business. Ben je een nitwit op die gebied, is social media vrij nieuw voor je, maar wil je je erin verdiepen, precies weten wat het allemaal inhoudt? Dit handboek is een zeer brede kennisbank van de verschillende social media kanalen en hoe je deze het beste kunt gebruiken. Zelf vond ik het een beetje een studieboek om te lezen, maar het is daardoor juist goed bruikbaar als naslagwerk. Ook wordt je geïntroduceerd met de website Handboek.social; een zeer up to date blog met allerlei verwijzigingen naar artikelen, video’s, presentaties en interviews, voor als je op de hoogte wilt blijven van alle social media ins and outs.
Bijen zijn onmisbaar voor onze wereld. Wat deze beestjes allemaal kunnen en doen, behalve dan lekkere honing maken, dat kun je lezen in dit complete boek. Schitterende foto’s, illustraties en heldere uitleg over de vele soorten en hun functie in het grote geheel. Een perfect boek voor tuinliefhebbers, natuurfreaks en bijenlovers.
Ja ik lees ook kinderboeken, en waarom ook niet. Er zijn namelijk een heleboel prachtige pareltjes die ook voor ‘volwassenen’ zeer de moeite waard zijn. Nummer 1 had ik al gelezen, dus nu ook nummer 2 op het nachtkastje.
Deze bedtijdverhalen voor rebelse meisjes, gaan ook over rebelse meisjes, of vrouwen die op een bijzondere manier bekendheid hebben gekregen door hun skills, hun acties, hun idealen. Aanrader voor alle ouders (ook die van jongetjes).
Het is in 2020 alweer 80 jaar geleden dat Rotterdam het grote bombardement meemaakte. Daarbij raakte de oude diergaarde flink beschadigd, liepen de leeuwen los door de straat en zaten de aapjes op de café WC. Schitterend (eigenlijk kinder-)boek! Echt een must read als je in Rotterdam woont (ook voor volwassen kids).
Super lief boekje! Nice om cadeau te doen én gaaf detail: gemaakt door mijn oudklasgenoot Halil Turaçtemur. Samen met zijn zus en een getalenteerde illustrator. Well done Lilo!
Dit is oorspronkelijk een kinderboek, maar voor volwassenen ook zeer leuk om te lezen. Daarnaast ook super goede cadeautip voor vrienden met dochters (en zonen!). Naast de mooie verhalen over echte heldinnen ook nog eens prachtige illustraties van wel 60 verschillende creatieve dames.
Alweer het 4e boek van Cornelisse op het nachtkastje: ‘Taal voor de leuk’ is echt léuk!
Als komma knutselaar (want grafisch ontwerper) en zelfbenoemd woordgrapwonder (ahum) houd ik echt van taalboeken en Paulien Cornelisse heeft daarom een special plekje in mijn hart. Grappige taalanekdotes worden op typerende wijze omschreven zoals alleen zij dat kan. Dus verslinden die hap!
Af en toe heb ik echt de aandachtsspanne van een dronken aardbei. Op zulke momenten is een kort stukje van Youp, met zijn welbekende sarcasme, vrolijke noot of grofgebekte humor wel een korte leessnack voor tussendoor.
Het compromisloze bestaan van Jules Deelder. Het was de bedoeling dat dit boek bij leven werd geschreven, maar toen legde Jules ineens het lootje. Dus een kwinkslag in het leven en het boek van Slotboom. Gave omschrijving van zijn leven en memorabele fratsen.
Al een wat ouder boekje, maar heb echt genoten van dit boek over taal (Cornelisse heeft er inmiddels nog meer geschreven). Eigenaardigheden, nieuwe woorden, super irritante taalfouten. De self proclaimed taalpurist in mij juicht bij dit geweldige leesvoer.