Loesje is…

…nogal veelzijdig!

Daarom heb ik wat typerende eigenschappen op een rijtje gezet, die vertellen hoe ‘Loesje’ in elkaar zit.
 • Wandelcoach
 • Toos Suikerloos
 • Thuisbakker
 • Snoepkont
 • Plant Killer
 • Opruimer
 • Multipotentialite
 • Make-up doos
 • Brokkenpiloot
 • Kommaknutselaar
 • Food lover
 • Fun runner
 • Dogsitter
 • Buitenmens
 • Vogelkijker
 • Regelneef
 • Eendoloog
 • Manusje van alles
 • Glitterenthousiast
 • Boekenwurm
 • Luistervink
 • Flipflopper
 • Cheerleader
 • Doener
 • Creative mastermind
 • Beroepssarcast
Wandelcoach

Waarom niet twee interesses samen bundelen tot iets heel productiefs?! Wandelen deed ik al graag en coaching is een van de wat nieuwere liefdes. Dus ben ik nu ook wandelcoach. Coaching kan op verschillende vlakken (privé, zakelijk, noem maar op) en komt er eigenlijk kort door de bocht op neer, dat je mensen hun eigen potentieel en expertise op de beste manier laat gebruiken om hun doelen te bereiken. En wandelen kan daar dus heel goed bij helpen. Even weg uit het gangbare, even naar buiten en letterlijk lucht krijgen, ook in je ideeën. Als coach en coachee loop je ,naast elkaar, samen het pad af richting het doel. In plaats van een therapeut die je de hele tijd zit aan te koekeloeren, kun je nu samen eropuit om creatieve oplossingen te bedenken voor je uitdagingen.

Toos Suikerloos

Zoals je misschien al weet kan ik een gigantische snoepert zijn. Daarom moet af en toe de broekriem aangehaald worden en ga ik weer op regime. Althans, zo deed ik dat voorheen. Momenteel probeer ik 80% van de tijd gewoon lekker én gezond te eten, maar wel op de suikers te letten. En dan geef ik mezelf af en toe een joker om lekker een avondje uit eten te gaan of cocktails te proeven met de vriendjes. Het heeft even geduurd, maar het lijkt erop dat ik daarmee mijn innerlijke snoepkees aardig in het gareel heb kunnen schoppen.

Thuisbakker

Aangezien ik al wat jaar mijn leven gebeterd heb op het gebied van gezonder eten, en ik het toch een keer voor elkaar wou krijgen na een aantal mislukte maar verwoede pogingen, bak ik nu tegenwoordig zelf brood. En dan bedoel ik niet een broodmachine met broodmix en een timer, maar gewoon über Spartaans twee dagen doen over het voeden van mijn zuurdesem, het voordeeg maken, laten rusten, teringlang kneden, wachten, geduld opbrengen, opbollen… en dan eindelijk bakken. De eerste twee desems zijn in de wieg gestorven maar mijn Frank van Spelt III doet nu inmiddels al wat maanden trouwe dienst en voorziet zo, vooral vriendlief, maar ook mij van lekkere zuurdesembroodjes.

Snoepkont

Letterlijk en figuurlijk (als ik niet oplet). Zoetekauw, snoepkont, koekiemonster. Het is echt erg, dus ik haal het maar niet meer in huis. De droppot was vroeger al binnen een dag leeg, als mijn moeder van de markt kwam met een pond zwart goud…(een zeer vruchtbare samenwerking met mijn broer, dat dan weer wel). Chemische fluor banaantjes, knalroze gesuikerde spekken om lekker lang op na te stuiteren, jaaaa! Ik was zo’n muts die vooral de vierdaagse liep voor dag 4; oud-Hollandsch met snijdende lintjes in je nek, gigantische zakken snoep door het dorp heen sjouwen. Al thuis hield die verse voorraad het niet lang uit in mijn trommeltje. Een van mijn beste vriendinnetjes, die ik toen ook al kende, was niet zo’n snoepert en die had, op miraculeuze wijze, een half jaar na dato nog vierdaagse versnaperingen in haar snoeppot. Een groot raadsel voor mij!

Plant Killer

‘Ik vind jou wel echt iemand voor een moestuin’. Euh… nee! Ik heb veel kwaliteiten, maar planten in leven houden is daar duidelijk niet één van. Voor de kruiden in de keuken hebben we nu een soort intensive care aangelegd: zelf waterende bakjes (die je wel moet bijvullen… voel je hem al aankomen?) en LED groeilampen (de buren waren al benieuwd wat ik verbouw….). En nog gaat het nog geregeld mis. Zelfs de meest hufterproof plant houdt het niet lang uit, cactussen steek ik neer (don’t ask) en ik roep altijd maar  ‘Als het niet om eten kan vragen, laat ik het verhongeren’.

Opruimer

Het zal wel een beetje OCD of controlfreakerig van me zijn, maar ik vind opruimen af en toe echt heerlijk. En dan zoveel mogelijk weg zien te pleuren, met uiteindelijk hét summum: DE LEGE LADE OF PLANK. Halleluja, ruimte! Er zijn maar weinig tastbare zaken waar ik veel emotionele waarde aan hecht, we hebben wat aandenkens aan familie in huis, maar kledingstukken kan ik bijvoorbeeld meestal wel goed afscheid van doen als ik ze niet (meer) draag. In de zak en weg ermee.
Marie Kondo, the Home Edit, heerlijk om naar te kijken (afgezien van de hysterische wijven in die serie). Hiermee ben ik de grote schrik voor vriendinnen die verhuisd moeten worden. ‘Ik help wel, heb je een container gehuurd? Ik gooi alles weg hoor!’. Het zweet op hun voorhoofdje!

Multipotentialite

Multi wat?! ‘Multipotentialite’, of in het Nederlandsch ‘multipotentialist’ is een term die bedacht is door Emilie Wapnick, de schrijfster van het boek ‘Hoe word je alles?’. Echt zelden zo’n ogenopenend boek gelezen. Aangezien ik middenin mijn sabbatical zit en actief bezig ben met ‘wat wil ik nu eigenlijk’ besef ik me dat ik vooral veel uiteenlopende interesses heb. Maar wat moet ik nu kiezen? Ha! De grap is dat kiezen eigenlijk helemaal niet hoeft. Duik je volop in je ‘multipotentieel’, dan bedenk je je dat je gewoon meerdere dingen naast elkaar kunt gaan doen qua werk! Ik vond het een zeer geruststellende gedachte voor mijn (werk)toekomst en ben dan nu ook van plan uiteindelijk te gaan voor een parttime baan met daarnaast mijn eigen aanbod in design, coaching en advies.

Make-up doos

Waren het vroeger pennen, viltstiften en potlooddozen waar ik verlekkerd naar kon kijken (nog steeds wel eigenlijk….). Recent heb ik de fascinatie opgevat voor make-up en heb het mijn doel gemaakt om zoveel mogelijk mooie oogschaduw paletjes te verzamelen en ze nog te gebruiken ook. Hele regenbogen en kleurverlopen komen onder mijn wenkbrauwen tevoorschijn, en dan het liefst met een boel glitter… de ene keer wat beter geslaagd dan de andere keer (dan blijf ik wel binnen)… I just can’t help myself!

Brokkenpiloot

Ik denk dat ik 12 was en al 182cm hoog… Super handig hoor, om lang te zijn in de supermarkt bijvoorbeeld, maar ik vond mezelf nogal lomp.
Tegenwoordig ben ik nog steeds een ‘lang end’ (het krimpen is nog niet begonnen!), wat minder ‘big’ in de breedte, maar onhandig ben ik soms nog steeds. Een brokkenpiloot ben ik nu op wat kleinere schaal, maar ik stoot altijd op de raarste momenten mijn kop (hallo, die afzuigkap hangt er nu al 10 jaar hoor), viel mezelf een paar jaar geleden eens een sleutelbeenbreuk tegen een deurpost (hoe dan?!) en werd ik ooit aangevallen door de ‘werkboom’, die me een gekneusde rib opleverde (lang verhaal…). In de keuken ben ik mijn leven niet zeker: het is een wonder dat ik nog vingertopjes heb en heb 1 arm vol met ‘oven scars’ waaraan sommige mensen soms denken dat ik de boel niet meer zo zie zitten…

Kommaknutselaar

Pixelpunniken, kommaknutselen… je kunt het ‘beroepsdeformatie’ noemen, maar ik vind het heel fijn om teksten door te struinen en waar mogelijk te redigeren. Loze spaties, overbodige komma’s. Weg ermee! Sommigen vinden mij een taalnazi, maar dat hoort nu eenmaal bij het grafische beroep dat ik 10 jaar uitoefende.

Naast redigeren houd ik me ook graag bezig met het creëren van creatieve teksten. Duidelijk, begrijpelijk én lekker leesbaar, dat is het streven. Flauwe woordgrapjes op vrijdagmiddag (of andere dagen) en het schrijven van sinterklaasgedichten (of eigenlijk ‘roasts op rijm’) zijn trouwens ook taalhobbies van me.

Food lover

Eten, voeding, voedsel, voer. You name it, I love it. Snoepen kan ik ook heel goed, maar dat probeer ik nu juist wat meer te laten. Gezonde voeding is de laatste jaren een groot onderdeel geweest van mijn opleidingen. Het is geweldig om te zien dat ‘je bent wat je eet’ in vele gevallen echt op gaat. In de afgelopen jaren heb ik mensen van voedingsadvies mogen voorzien. Dat is een ingewikkeld karwei, aangezien ieder mens anders is en voeding dus ook op de persoon afgesteld moet worden. Zo gaaf om te zien, dat je met kennis van iets ‘simpels’ als voeding, toch een groot verschil kunt maken in iemands welbevinden en gezondheid.

Een aantal referenties over mijn voedingsadvies
Fun runner

‘Ik ben niet snel maar ik kom er wel’
Dat past wel bij mijn hardloopinstelling. Aangezien je hier te maken hebt met een uit de klei getrokken, Hollandse dame van 1 meter 82, die nu niet bepaald gebouwd is als een Kipchoge. En die ook niet de verdere skills heeft van een pro, zul je het toch met een wat lagere snelheid moeten doen. Als self proclaimed ‘Captain Slow’ ga ik onverstoord door met trainen voor wedstrijden van 10, 15 of 21 km. Medaillekoorts! Dat dan weer wel, want ik wil wel een plak als ik over de finish ben.

En dan hopelijk ook een marathon binnenkort!

Dogsitter

Bij gebrek aan eigen hond, laat ik graag andermans viervoeters uit. Of ik adopteer ze voor een avond of een paar weken, wanneer de baas van huis is. Van terriër tot flatcoated retriever, van chihuaha tot border collie, van zo’n incidentele haarbal in huis (of op de werkvloer!) gaat mijn hart sneller kloppen.

Buitenmens

Waar ik in de pubertijd niet naar buiten te tremmen was, zo zijn mijn ogen geopend na mijn 18e, toen ik verhuisde naar een mooie plek net buiten Dordrecht. Niet eens zo ver van het centrum, maar toch flink groen. Met een paar buitenfanaten als ouders worden de observaties om je oren geslingerd: ‘Ik hoor een specht’, ‘Kijkkijkkijk daar gaat de ijsvogel!!!’ En nu vind ik het zelf ook meer dan heerlijk om buiten te zijn. In de natuur, maar ook in de stad. Een wandeling, just for fun, van of naar het werk, ik ben er letterlijk en figuurlijk voor wakker te porren.

Vogelkijker

Naast eenden, bekijk ik ook graag andere vogels. Roofvogels zijn gewoon stoer en veel fladderaars gewoonweg oogverblindend mooi. Als onderdeel van het ‘buitenmensschap’ weet ik inmiddels dat meisjes ijsvogels herkenbaar zijn aan hun lippenstift en dat een miauwgeluid hoog in de lucht zelden van een kat afkomstig is, maar eerder van een buizerd.

Regelneef

Waar anderen het lekker vinden om bijvoorbeeld de boel de boel te laten, anderen voor karretjes te spannen, een berg met vaat te ontwikkelen waar je u tegen zegt. Daar spring ik veelal direct in de regelmodus. In mijn functies als account manager, unitmanager, webshopregelaar en beroepsbemoeial, vond ik het prettig om dingen in werking te zetten. Het liefst naar wens van een opdrachtgever (of mijzelf) en binnen de gegeven tijd.

Eendoloog

Stel je hebt al je hele leven een eend gewild… Maar nooit echt een auto nodig gehad…. en je ouders bellen je ineens op: ‘We hebben een leuke 2cv hier staan, echt iets voor jou’. ‘Ja maar ik heb geen auto nodig’. ‘Okay, ik stuur je toch wat foto’s’.

Afijn, een week later gaan kijken en ik was nog niet thuis of het was bepaald: die wordt van mij! En zo kwam Henk de Tank, zoals het zwarte gevaarte heet, in mijn leven. Dikke vrienden sindsdien en met hulp van vader, vrienden en een cursus ‘Eendologie’ het beestje al jaren op de weg weten te houden.

Maar dat Henk een echte matchmaker zou worden, dat had niemand kunnen voorspellen. Want als je tussen alle ‘tinder nightmares’ dan ineens een man tegenkomt… met een besteleend… liefde alom! Deze liefde is deux chevaux restaurateur, dus Henkie schittert als nooit te voren. En de gezamenlijke eendenliefde groeit gestaag door!

Bekijk de 2cv website van Charleston Restauratie
Manusje van alles

Het is geweldig leerzaam om allerlei dingen uit te kunnen proberen en uit te voeren. Als hobby, maar ook op zakelijk gebied vind ik veelzijdigheid heel belangrijk. Never a dull moment! Onder het mom van ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk wel dat ik het kan’, probeer ik steeds weer iets nieuws.

Check mijn uiteenlopende studieloopbaan
Glitterenthousiast

Glitters, parelmoer, opaal, libelles, olievlekken, regenbogen, eenhoorns, pauwenveren… you get the idea?
Als het glimt, schittert of buitensporig kleurrijk is, dan heb je me. Geen idee waar deze ‘afwijking’ vandaan komt, maar deze tot nu toe ongevaarlijke fascinatie hoort er nu eenmaal bij, wanneer je te maken hebt met Loesje Zaakjes.

Boekenwurm

Okay een roman zul je hier niet zo gauw tegenkomen, want ik lees voornamelijk ‘non-fictie’, maar je kunt wel zeggen dat de boeken zich hier opstapelen. Liefst ligt er elke week ander leesmateriaal op mijn nachtkastje. Ben ik gegrepen door een tekst, dan lees ik het binnen een dag tot op de laatste punt uit. Sport, voeding, wandelen, natuur, geschiedenis, biografieën, ludieke anekdotes, zijn een aantal onderwerpen waar ik graag over lees.

Luistervink

Mijn oren staan nogal eens open. Bij het bureau waar ik werkte vlogen de vlagen tekst van 14 mensen rond mijn hoofd en vaak kon ik dan wel wat gevraagde info verstrekken. Daarnaast luister ik graag naar mensen, muziek (allerlei soorten) en natuur. Naast mijn familie en vrienden, kunnen ook ‘vreemden’ vaak bij mij terecht voor een praatje. Luisteren is soms veel krachtiger dan roepen, antwoorden of oplossingen aandragen. In mijn vrijwilligerswerk bij Hospice De Liefde geef ik mensen graag met aandacht en openheid de ruimte om hun verhaal te doen.

Hospice De Liefde
Flipflopper

Het zal wel de oermens in me zijn, maar het liefst loop ik op blote voeten. Mocht je dit in een stad als Rotterdam weleens geprobeerd hebben, dan ben je waarschijnlijk van een koude kermis thuisgekomen. (Net als ik, die ene keer). Barefoot walking op kantoor is nog wel te introduceren (alleen in een niet al te zakelijke setting uiteraard), maar buiten toch maar lekker de slippertjes of sandaaltjes aan dan maar. En als je er veelvuldig gebruik van maakt, van eind lente tot begin herfst, dan kan de collectie buitensporige vormen aannemen…

Cheerleader

Ik weet niet of je de docu ‘Cheer’ gezien hebt op Netflix, maar nee, zo’n lenige chick ben ik niet. De term cheerleader bedoel ik dan ook niet letterlijk, maar meer figuurlijk. Als buddy in een afvalprogramma, als voedings- of lifestyle coach, als vriendin of als stagebegeleider hang ik graag de praatpaal, steun en toeverlaat, hockey hooligan en aanmoedigende kracht uit voor mensen die dat nodig hebben.

Doener

Als regelaar vind ik het fijn om dingen te DOEN. Hup, regelen die hap, dat gaan we DOEN. Dat DOEN we wel even. Je kent het wel. Let’s get things DONE. Lijstjes maken en die ook echt afvinken (beetje ocd, maar I love it), zorgen dat je dingen gedaan krijgt en dan het liefst vóór een deadline, vóór iemand erom hoeft te vragen. Go go go!

Daarnaast is fysiek bezig zijn ook een prettige hobby. Of het nu hardlopen is, of tekenen, designen of schilderen; whatever gets me in the flow!

Creative mastermind

Kleurrijk, duidelijk werk. Illustraties die van het papier (of het beeldscherm) knallen. Een kwinkslag in een afbeelding of een tekst. Een (beeld)grapje hier en daar. Ik houd ervan als teksten en beelden die ik maak communiceren, maar ook echt goed ‘leesbaar’ zijn. Dus geen ellenlange epistels over niks of pretentieus gewauwel, gewoon BAM, puntsgewijs, duidelijk uitgelegd, voor iedereen begrijpelijk. En dat het dan ook nog lekker smoelt. Dan is Loesje blij.

Bekijk mijn portfolio
Beroepssarcast

Sarcasm till we die!… Het is me volgens mij met de paplepel ingegoten. Volgens sommige tere zielen is mijn sarcasme een tandje te cynisch, maar als ik erbij lach, dan kun je er van op aan dat het niet zo vervelend bedoeld is. In zakelijke setting en andere gevallen kan ik het gelukkig ook doseren, dus mijn sarcasme heeft nog niemand veel schade toegebracht. Je bent uiteraard bij dezen wél gewaarschuwd.