Loesjezaakjes_kak.jpg

De Poepdokter en De Poepdokter bakt ze bruin – Nienke Tode-Gottenbos

Nee, het is niet dat ik geen zin heb in het schrijven van weer een boekentip, maar deze boeken hebben nu eenmaal als hoofdonderwerp: kak!
‘Ja getverrrr, moet dat nou?’ Nee niets moet, maar het wel een héél interessant onderwerp, vooral als je je gezondheid wilt verbeteren. Dan is er namelijk in jouw onderste regionen waarschijnlijk nog wel wat ‘ontwikkelingswerk’ te verrichten, tenminste als je behoort tot een groot deel van de Nederlandse bevolking. Het is namelijk helemaal niet zo goed gesteld met de goede bacterie-stammen die huizen in onze darmen, onze darmflora. Bewerkt eten, veel suiker, een boel stress: diverse aanleidingen voor onze darmbewoners om flink sikkeneurig te zitten doen of zelfs het pand te verlaten. Maar helaas hebben wij deze goede bacteriën juist super hard nodig om ons vieze werk op te knappen, ons te voorzien van voedingsstoffen én om de foute lui (lees: de verkeerde bacteriën en ziekmakers) buiten de deur te houden.

Hoe het allemaal werkt en vooral ook hoe jij ervoor kunt zorgen dat jouw stammen happy de boel schoonhouden en jouw eten omzetten naar de energie die je nodig hebt, dát lees je in de boeken van Nienke Tode-Gottenbos. Begin met De Poepdokter voor alle ins and outs en diepgaande info; pre- en probiotica passeren de revue, er wordt aandacht gegeven aan intoleranties, allergieën en hoe je darmflora versterkt en in stand houdt. Lees daarna verder in De Poepdokter bakt ze bruin, waarin vooral veel praktische tips en recepten staan om jouw flora te laten floreren. De schrijfster is niet vies van een sarcastische noot hier en daar, ik hou ervan! Haar taalgebruik is verfrissend en op sommige punten ronduit hilarisch. Het maakt het boek super leuk leesbaar, maar door alle info toch serieus genoeg. Een pageturner vanwege het boeiende onderwerp en de weetjes die eigenlijk iedereen zou moeten kennen over zijn/haar eigen lichaam.  Aanraders dus weer! Meer weten over de schrijfster? Check dan haar website

Go for it, bak ze bruin!

p.s. Als bovenstaand onderwerp je aanspreekt is ook dit een fijn boek: De Mooie Voedselmachine – Giulia Enders. Iets ‘droger’ en wetenschappelijker geschreven als de bovenstaande boeken, maar zeker de moeite waard om wat beter bekend te raken met je eigen spijsvertering.


Leave a Reply

Your email address will not be published.