Van Mond tot Kont – deel 5

Mondtotkont5-rotated.jpg

In de voorgaande 4 delen volgden we jouw hapje van je mond tot je kont, het hele spijsverteringskanaal door. In deze laatste ‘aflevering’ steken we ons koppie weer naar buiten…

De endeldarm

De laatste kronkel van de dikke darm is het sigmoïd of ook wel de s-vormige darm. Deze loopt letterlijk in een s-bocht en komt uit in de endeldarm. De endeldarm is het laatst 12 cm lange stukje darm dat feitelijk geen spijsverteringsfunctie meer heeft, maar dat de onverteerde resten tijdelijk opslaat tot het moment dat je een wc hebt kunnen vinden (als je geluk hebt). De binnenkant van de endeldarm is sterk geplooid, daarom ziet jouw poepie er ingesnoerd uit als hij naar buiten komt.

Maar dan zijn we er nog niet
Denk nu niet dat je na de endeldarm direct buiten bent. De anus die volgt op de endeldarm is 4 cm lang en bestaat uit niet één maar twéé sterke kringspieren die de boel nog effe binnen in bedwang houden. De twee kringspieren fungeren als een soort sluis. Wanneer je ontlasting eruit is sluiten ze zich onmiddellijk, zodat niet allerlei gespuis, in de vorm van bacteriën, schimmels en ander tuig zomaar via de achterdeur naar binnen kan sneaken.

Op weg naar de exit
Merendeel van de tijd is de endeldarm trouwens leeg, behalve net voor en tijdens de ontlasting. Een aantal keer per dag worden de resten door de dikke darm de endeldarm in geperst. Naarmate de endeldarm meer gevuld raakt, komt er steeds meer druk te staan op de eerste kringspier naar de anus. Hierdoor krijgt je lichaam een signaaltje om de binnenste kringspier te ontspannen. Geen nood, de buitenste kringspier zal hierdoor juist aanspannen zodat je het niet ineens in je broek doet. Deze ‘onvrijwillige reflex’ veroorzaakt echter wél aandrang: je moet! Een number two! Op zoek naar het toilet!

Toedeloe, of kunnen we beter zeggen to the loo?
Mooi, we hebben een porceleinen zetel kunnen vinden. Maar hoe we ons tegenwoordig ontlasten laat eigenlijk flink te wensen over, vergeleken met vroeger. We zijn massaal te lui geworden om te bukken en de toiletten worden hoger en hoger… voor een ouderwetsch Frans hangtoilet wordt tegenwoordig de neus opgehaald. En dat terwijl de hurkzit dé manier is als je zonder stress en teveel gepers je drolletje wilt draaien. Ons lichaam is namelijk gemaakt om gehurkt te poepen. Wanneer we staan kunnen we het juist beter ophouden door een spier die als een lus om de endeldarm gedraaid zit. Probeer je op een hoog toilet je behoefte te doen, dan is die spier nog niet geheel ontspannen, waardoor je alles door de bocht moet persen voor het naar buiten kan. Ga je daarentegen gehurkt te werk, dan ontspant alles wat zich moet ontspannen en hoppa, we zijn zojuist aan het spijsverteringskanaal ontsnapt!

Meer weten?
Vond je als die poep en pies verhalen stiekem best wel interessant, of heb je problemen ‘in that department’? Lees dan eens de boeken van Poepdokter Nienke Tode-Gottenbos. Check daarvoor mijn boekenreview! Heb je vragen over de hele spijsvertering, hoe jij die van jou weer ‘up to date’ kunt krijgen of kunt opschonen? Laat het mij dan weten.


Leave a Reply

Your email address will not be published.