Loesjezaakjes_Wijvenpraat.jpg

Let op! Kun je niet tegen bloed, of vind je het smerig om hierover te praten? Heb je het liever niet over menstrueren, ongesteld zijn, ‘opoe wezen’? Zap dan NU weg! #OKdoei!

Wel jammer als je weggezapt bent, want deze tip kan je een hoop geld én gezondheidsrisico’s besparen.

Ben jij opgevoed door je mams met inlegkruisjes, tampons en maandverband? Verder geen andere alternatieven? Dan moet je nu effe opletten. Weleens van de menstruatiecup gehoord? Ze zijn er in verschillende merken en maten, maar hebben eigenlijk alleen maar voordelen.

Zelf ben ik het fenomeen online weleens tegengekomen… maar vond het toch altijd een beetje freaky; ‘Hoe werkt dat ding dan…., is het hygiënisch? Kan ik het ooit nog terugvinden als ik het ingebracht heb?’ Klinkt een beetje banaal, maar dit zijn vragen die rijzen wanneer vrouwen, opgevoed met tampons met touwtjes en maandverband die gewoon in je broekje blijven, geconfronteerd worden met de menstruatiecup…

Tijdens het Better Health Event kwam ik de stand van Menstruatiecup tegen. Het boeide me toch wel en ik ging een praatje maken. Toen bleek na een korte uitleg, dat die cup helemaal niet zo ver je lichaam in verdwijnt als een tampon! Hallelujah! En mijn interesse was gewekt. Na wat wikken en wegen en omdat ik een fikse kortingscoupon had voor een online drogist toch maar eens de stap gewaagd. Het werd een RubyCup.

RubyCup vertelt je heel simpel wat je maat is: ben je onder de 30 en heb je nog geen kids, dan neem je de I… Heb je kids of ben je boven de 30? Dan neem je de II. Okay. Here we go.

Na wat YouTube filmpjes zelf maar in het spreekwoordelijke diepe gesprongen. Bleek het dus een eitje om zo’n cup te ‘installeren’! In het begin is het even wennen en ‘aftasten’. Het kan ook best dat je een keer of twee een druppeltje lekt, maar verder is zo’n cup echt de bom!

De voordelen op een rijtje:

1. LangLasting
Het grote voordeel vind ik dat je je geen zorgen hoeft te maken over de Tamponziekte (Toxic Shock Syndrome). Als je een tampon langer dan 8 uur laat zitten, heb je hier kans op… Niet echt het lot uit de loterij toch? MAAR! De cup kan 12 uur (of langer afhankelijk van de heftigheid van je periode) gewoon veilig blijven zitten. Nooit meer gekloot op het openbare of zakentoilet, want dit doe je dus voortaan lekker rustig en hygiënisch THUIS! YAS!

2. Hygiënisch
De RubyCup kon ik bestellen met een sterilisatie device… gewoon een silliconen uitklapbakje waarin je je cup een NUKE behandeling geeft in de magnetron, nadat je weer van je periode verlost bent. Daarna kun je haar(?!) veilig in het meegeleverde zakje stoppen tot het volgende maandelijkse feest zich weer aandient. CHECK

3. WAAR ISTIE DAN?!
Ik bespaar je de details, maar ‘Mission Tampon Missing’ is #nooitleuk. Oh no, met de cup ben je nooit zo ver van huis, want je hoeft niet zo ver als een tampon. Het is een kwestie van vouwen (er zijn meerdere manieren), into the punani en klaar. Op haar plek ontvouwt de cup zich om alle ‘drama’ 12 uur lang voor je op te vangen. PRAISE THE CUP

4. Jij blij? Zij Blij
Wellicht niet alle cupleveranciers hebben deze aanbieding, maar RubyCup geeft bij elke cup die jij koopt, een cup aan een Afrikaans meisje. In menig Afrikaans land zijn tampons en maandverband duur en soms schaars voor handen. Veel meisjes kunnen het niet betalen en blijven dus elke maand een paar dagen weg van school. Of nog erger, zij zorgen er snel voor dat zij een (veel oudere) man aan de haak slaan, om haar te kunnen voorzien in haar eerste levensbehoeften (waaronder haar behoeften tijdens haar periode). Verleden tijd, als zij in het bezit is van zo’n discrete cup! KARMA.

5. Heal the world, heal your wallet
OKay, zo’n ding gaat dus 10 jaar mee… Dat scheelt je zo’n 4.000 stuks aan weggooizooi (en als je niet zo zo slim bent 3 x de loodgieter)! Yay voor het milieu!
Je portemonnaie is ook aan de blije kant: de cupkosten zijn ongeveer 30 tot 50 euri. You do the math! Wat betaal je voor je maandelijkse Alwaysen en OB’tjes? Of ben je liever van de zuurgraadvriendelijke katoenen tamponnies? Dan ben je per maand nog meer kwijt. Uitgaande van 2 pakjes poesvriendelijke katoennetjes van 3,99 per pakje, ben je in 10 jaar toch bijna 1.000,- kwijt. Dan is zo’n cup toch de moeite van het proberen waard. KA-CHING

I say: GOOD LUCK and give it a try!


Leave a Reply

Your email address will not be published.